בפרק 15 של הפודקאסט "שיח על גינון", שיחה מרתקת עם ליאור פאטאל, גנן, יוטיובר ומורה לחקלאות, הדן במשמעות העמוקה של הגינון הישראלי. השיחה עוסקת בחיבור בין צמחי בר מקומיים לבין חינוך וזהות תרבותית. ליאור פאטאל מדגיש את חשיבות שימור צמחים בסכנת הכחדה וכיצד ניתן לשלבם בגינות מודרניות, ואף חושף את סיפורו של "אדומים", גן מקלט ייחודי לצמחים נדירים. הדיון נרחב וכולל התייחסות לתחום החקלאות בבתי ספר עירוניים ולחזונו של "הגן הישראלי".
ליאור פאטאל - מהגינון לחינוך
"הכל התחיל מחמש-שש שנים, בזמן הקורונה, כשעזבתי את תחום המסעדנות והחלטתי להתחיל לגדל צמחים. זה התחיל מצמח אחד במרפסת." ליאור פאטאל, שמשמש גם כמורה לחקלאות, מתאר את השינוי הגדול בחייו שהתרחש בזמן הקורונה, כאשר עזב את תחום המסעדנות שבו עשה שימוש לדיפלומה שלו בארכיאולוגיה.
במהלך הזמן, הוא החל לגדל צמחים במרפסת ביתו והפך את התחביב הזה לעסק מקצועי. הוא התחיל עם צמח אחד, אשר בעקבותיו הגיעו רבים אחרים, והעסק שלו הלך והתרחב.
מהו גן מקלט לצמחי בר?
"הכל התחיל בתור גינה קהילתית עד שהחלטתי להפוך אותה לגן מקלט לצמחים בסכנת הכחדה."
ליאור פאטאל הקים גן מקלט לצמחי בר בסיכון, שבו הוא מגדל מגוון רחב של צמחים שנמצאים בסכנת הכחדה בארץ.
הוא מדגיש את החשיבות של השמירה על צמחי הבר, והצורך בתיאום עם רשויות הטבע והגנים כדי להסדיר את תהליך האיסוף והגידול של צמחי הבר.
השפעת החינוך על הילדים
"יש ילדים עם בעיות רגשיות שחשים שהחינוך בגינון משנה להם את החיים. הם רק מחכים לשיעור הזה."
באמצעות הפעילויות בגינה בבית הספר, ליאור מתאר את השפעת החינוך על הילדים, כאשר הם מתעניינים בגידול צמחים ובתהליך החקלאות.
הוא רואה את השמחה בעיניהם של הילדים, וכיצד הם לומדים על צמחי הבר ועל משמעותם, מה שמספק להם תחושת חיבור לעולם הטבע.
תפיסות מוטעות על נזק סביבתי
חשבנו על הרבה דברים מוטעים, כמו חוסר ידיעה מהנזק האקולוגי שאנחנו עושים.
בשנים קודמות, אנשים לא היו מודעים לנזק האקולוגי שגרמו, כגון התקשרות עם צמחים פולשים והרס בתי גידול טבעיים. תפיסות רבות היו מוטעות, ובזמן הציונות, רבים חשבו שהם תורמים ליופי הארץ בכך שהם מייבשים אזורים מסוימים.
חשיבות שמירת צמחי בר בישראל
בישראל יש כמעט 2800 עד 3000 מיני בר, וזה משהו שאין בשום מקום בעולם.
בארץ קיימת כמות מרשימה של מיני צמחי בר, זהו גיוון שלא קיים כמעט בשום מדינה אחרת. צמחי הבר מותאמים לאקלים ולקרקעות השונות בארץ, כמו לדוגמה חמרה, שהיא אדמה ייחודית בישראל. כך, תהליך השימור של צמחי בר חשוב כדי לשמור על המגוון האקולוגי.
מינים חשובים של צמחי בר
זוביון דגול הוא הלבנדר הישראלי, שהיה מכסה את אזור מישור החוף.
צמחים כמו זוביון, הם נדירים כיום ונמצאים בסכנת הכחדה. מינים אלו משקפים את ייחודיות וחשיבות השימור של צמחי בר בישראל, ולכן חשוב להכיר ולשמר את המינים הללו בגינות פרטיות.
גידול צמחי בר בגינות פרטיות
צמחי הבר לא אוהבים הרבה השקיה.
בשלב הגידול של צמחי בר, חשוב לבחור אזורים בגינה שניתן להימנע מהשקיה. השקיה מוקדמת לא הכרחית, והצמחים עצמם מסוגלים להסתגל לתנאי חוץ ובכך לשמור על המגוון האקולוגי גם בגינות פרטיות.
רכישת צמחים בארץ ישראל
"אני ממליץ ללכת למשתלות שמחות שמתמחות בצמחי ארץ ישראלי מקומיים."
קניית צמחים במשתלות מקומיות נותנת יתרונות משמעותיים, במיוחד כשמדובר בצמחי ארץ ישראל. יש להיזהר מהצמחים שמגיעים מהמשתלות שמיוצרים באופן גנטי שונה ויכולים למות לאחר זמן קצר.
מומלץ לבחון רכישת פקעות מקוריות, כמו פקעת של רקפת, שמגיעה ממקורות שנמצאים בארץ שנים רבות.
גינות ישראליות והצמחים בהן
"בעיניי, גינה ישראלית חייבת לכלול צמחים ים תיכוניים."
גינת ארץ ישראלית צריכה לכלול מגוון צמחים מקומיים, כגון צמחי ים תיכון ותקופתיים, שיכולים לשגשג באקלים המקומי.
שילוב של צמחים עונתיים ורב שנתיים הוא חשוב בניהול הגינה, יחד עם צמחים כמו רוזמרין ואזוב.
חשיבות העבודה חינוכית עם הנוער
"אני חושב שהצמחים הם חלק מהמורשת שלנו שצריך לחנך עליה."
להיות במגע עם הטבע והצמחים חשוב מאוד לחינוך הילדים, ולא רק לשמר צמחיה אלא גם להקנות להם ערכים של עבודת אדמה ואחריות.
הפרויקטים החינוכיים עם ילדים יכולים לשפר את התודעה שלהם לגבי החשיבות של צמחים מקומיים ולעודד את אהבת הארץ.
שיטות לאיסוף וטיפול בזרעים של צמחים
"אם יש לך בגינה פרחים עונתיים כמו התורמוסים, אפשר לתת להם להתייבש וליפול, ואז לשמור עליהם עד לזריעה שוב."
אנשים יכולים לאסוף זרעים מצמחים שונים בגינה, כמו תורמוסים, על מנת להשתמש בהם בעתיד לזריעה חוזרת. יש חשיבות לתהליך הייבוש של הזרעים לפני השמירה עליהם.
צמחי בר כמו חוטמית זיפנית עשויים לדרוש טיפול מיוחד, למשל, להסיר קליפות שמונעות נביטה. הידע הזה חשוב כדי למנוע תסכול מזריעה לא מצליחה.
תורמוסים ישנים יכולים לשחרר את זרעי עצמם בצורה מובהקת. יש לציין שהשיטה שלהם להפיץ את הזרעים היא ייחודית, ואפשר לראות את הזרעים מתפזרים לאחר ייבושם.
טיפול בצמחים וכללים באי השקיה
"בהקיץ, אני ממליץ לא להשקות גאופיטים ברמת לחות גבוהה."
אחד הכללים החשובים בהנחיית טיפול בצמחים הוא לא להשקות אותם כל הזמן, במיוחד לא בעונת הקיץ. גאופיטים ופקעות זקוקים לתנאים יבשים על מנת לשרוד ולהתחדש.
צמחים כמו רקפות אפשר לשתול במכלים ולהשאירם במקום מבודד כדי למנוע מהם להתייבש מדי במהלך הקיץ.
אהבתו לתורמוסים וצמחים ישראליים
"התורמוס הוא צמח אנדמי בישראל, ואין למצוא אותו במקומות אחרים."
הרצאה על צמחים ארץ ישראליים ואהבה לתורמוסים מעלה את החשיבות של שמירה על מגוון הצמחייה המקומית.
יש בעיה עם גידול תורמוסים מינים זרים, כמו תורמוס הרים, שעלולים לזהם את המינים המקומיים וחשוב לשמור על מינים נקיים באדניות ובגינות.
חינוך לדור הבא על שמירה על הטבע
"חינוך לדור הבא הוא חשוב כדי לשמור על הטבע שלנו."
יש הכרה בחשיבות של חינוך ילדים להעריך את הטבע ולשמור עליו לדורות הבאים. יש לספר להם על המורשת והקשרים ההיסטוריים עם הטבע המקומי כדי לעודד אחריות סביבתית.
מסקנות על המורשת התרבותית והטבעית שלנו מדגישות את הקשר החזק בין אדם לאדמה, המשפיע על ההזדמנויות לשמר את הטבע בישראל.
מהו המוקד העיקרי של שיחת הפודקאסט?
השיחה בפודקאסט מתמקדת בקשר בין צמחי בר, חינוך וגינון מקומי בישראל, תוך דגש על גינון בעל משמעות שנועד לשמר זהות, לטפח שייכות ולחבר בין אנשים לאדמה.
מי הם המשתתפים בפרק זה של "שיח על גינון"?
בפרק זה מתארח ליאור פאטאל, גנן, יוטיובר ומורה לחקלאות, אצל המארח עמית שמר מנכ"ל חברת ש.ונציה יבואן STIHL בישראל.
מהו החזון של ליאור פאטאל לגבי "הגן הישראלי"?
חזונו של ליאור פאטאל לגבי "הגן הישראלי" אינו מסתפק בגיזום וטיפוח בלבד, אלא רואה בגינון שליחות שנועדה לשמר זהות מקומית, לטפח תחושת שייכות ולחבר בין אנשים לאדמה דרך הצומח המקומי.
מדוע חשוב כל כך לגדל דווקא צמחי בר ישראליים?
חשוב מאוד לגדל דווקא צמחי בר ישראליים מכיוון שחלקם נמצאים בסכנת הכחדה, וגידולם תורם לשימור המגוון הביולוגי המקומי ולשמירה על המורשת הטבעית של ישראל.
מהו פרויקט "אדומים" וכיצד הוא קשור לחזון הגן הישראלי?
"אדומים" הוא גן מקלט לצמחים נדירים, שהוקם בלב שכונת יד אליהו. פרויקט זה משקף את חזון הגן הישראלי בכך שהוא מהווה דוגמה קונקרטית לשילוב צמחי בר נדירים במרחב האורבני, ובכך תורם לשימורם ולחיבור הקהילה המקומית לטבע.
כיצד משלבים פרחי בר בגינות מודרניות על פי השיחה?
השיחה עוסקת בשילוב פרחי בר בגינות מודרניות, מה שמרמז על גישה המשלבת את האסתטיקה המודרנית עם הצורך בשימור צמחי המקור והכנסתם למרחבי מחיה יומיומיים, תוך שמירה על עקרונות הגינון המקומי.
מה מלמדים במגמת חקלאות בבית ספר עירוני ולמה זה חשוב?
מגמת חקלאות בבית ספר עירוני מלמדת על קשר בין צמחי בר, חינוך וגינון מקומי. זה חשוב במיוחד בעולם המודרני כדרך לחבר בין תלמידים צעירים לאדמה, ללמד אותם על אחריות סביבתית, שימור הטבע, ולחזק את תחושת השייכות והזהות המקומית.
באיזה אופן הגינון נתפס כשליחות על ידי ליאור פאטאל?
ליאור פאטאל רואה בגינון שליחות מכיוון שהוא חורג מפעולות גיזום וטיפוח בלבד. עבורו, הגינון הוא כלי לשימור זהות תרבותית וסביבתית, לטיפוח שייכות למקום ולחיבור עמוק יותר בין אנשים לאדמה ולטבע המקומי.
רעיונות וממצאים חשובים:
גינון כ"שליחות" ובעל משמעות: ליאור פאטאל אינו רואה בגינון פעולה טכנית של גיזום וטיפוח, אלא "עוסק בגינון עם משמעות, כזה שמבקש לשמר זהות, לטפח שייכות ולחבר בין אנשים לאדמה."
גישה זו מעלה את הגינון ממעמד של עבודה פיזית למעמד של כלי תרבותי וחינוכי.
חזון "הגן הישראלי": הפרק עוסק בשאלה המרכזית "מה זה בכלל חזון 'הגן הישראלי' בעיניו של ליאור?"
הגן הישראלי, על פי תפיסתו של פאטאל, אינו רק אסופה של צמחים מקומיים, אלא ביטוי של קשר עמוק לאדמה, לתרבות ולמורשת המקומית. הוא משלב אסתטיקה עם שימור וחינוך.
החשיבות של צמחי בר ישראליים, במיוחד אלה שבסכנת הכחדה:
"נצלול לתוך עולמם של צמחי הבר הישראליים חלקם בסכנת הכחדה – ולמה כל כך חשוב לגדל דווקא אותם."
פאטאל מדגיש את הצורך הקריטי בגידול והפצה של צמחי בר מקומיים, במיוחד אלה הנתונים בסכנת הכחדה, כחלק ממאמץ כולל לשימור המגוון הביולוגי והמורשת הטבעית של ישראל.
הוא מתייחס לשילוב "פרחי בר בגינות מודרניות", המצביע על אפשרות לשלב את השימור בנוף העירוני והמודרני.
חינוך חקלאי וחיבור לאדמה: הפרק דן בשאלה "איך נראית מגמת חקלאות בבית ספר עירוני, מה מלמדים שם בעצם, ולמה זה חשוב מתמיד."
ליאור פאטאל, כמורה לחקלאות, רואה בחינוך החקלאי כלי מהותי לחבר את הדור הצעיר לאדמה, לטבע ולערכים של עבודה ושימור. זהו מענה חשוב לניתוק הגובר מהטבע בסביבה העירונית.
"אדומים" - גן מקלט לצמחים נדירים: "נשמע איך נולד 'אדומים' גן מקלט לצמחים נדירים בלב שכונת יד אליהו".
מיזם "אדומים" מהווה דוגמה קונקרטית ומרגשת לאופן שבו ניתן ליישם את חזון הגינון ככלי לשימור וחינוך, אפילו בלב סביבה עירונית צפופה. זוהי עדות מעשית לשליחותו של פאטאל.
לסיכום: פרק 15 בפודקסט שיח על גינון עם ליאור פאטאל מספק הצצה מרתקת לעולם הגינון כפי שהוא נתפס על ידו – לא רק כענף חקלאי או עיצובי, אלא כשליחות עמוקה, כלי לשימור מורשת, לחיבור לזהות וליצירת קהילה. הדגש על צמחי הבר הישראליים ועל החינוך החקלאי מדגישים את החשיבות של יצירת גן ישראלי שהוא לא רק יפה, אלא גם בעל משמעות אקולוגית, חינוכית ותרבותית.