פרק 14: מגינה רגילה לגן עדן אקולוגי - כל מה שצריך לדעת על יערות מאכל

פודקאסט "שיח על גינון" של עמיעד שמר, מבית STIHL.in.Israel, מציג שיחה עם מיכל ליבריך מחברת RE-FOREST "ריפורסט" על יערות מאכל. השיחה מבהירה שיער מאכל הוא שיטת תכנון נוף המשלבת עקרונות אקולוגיים וחקלאיים ליצירת מערכת יצרנית ובת-קיימא. נדונות מטרותיהם המגוונות, מפרטיים ועד לקהילות ורשויות, וכן עקרונות התחזוקה הייחודיים הכוללים השקיה, דישון אורגני, התמודדות עם עשבייה והגנת הצומח. לבסוף, הפודקאסט דן בהשלכות רחבות יותר כמו ביטחון תזונתי ותרומת יערות מאכל לשיקום סביבתי וליצירת חוסן קהילתי ואישי.

מהו יער מאכל?

"יער מאכל הוא שיטת תכנון של שטחים, שמשלבת את היער יחד עם חקלאות גידול מזון."
יער מאכל הוא מערכת חקלאית המשלבת אלמנטים של יערות וחקלאות כדי לייצר מזון תוך שימוש בעקרונות אקולוגיים. השיטה מדגימה כיצד ניתן להשתמש בדפוסים טבעיים כדי לשפר את היעילות החקלאית ולשקם את הסביבה. יער מאכל כולל שכבות שונות של צמחייה, כמו עצים, שיחים וצמחים נמוכים, המדמים את המבנה של יער טבעי.

מיכל ליבריך והשקפת עולמה
"ב-2010 חל לי שינוי בהסתכלות על הסביבה ומשמעות הפעולות שלנו עליה."
מיכל ליבריך, אגרונומית, התחילה את דרכה בעולם האקדמי והמחקר, אך חוותה שינוי משמעותי שהניע אותה להתמקד בחקלאות בת קיימא.
היא מתמקדת בשימוש בגינות קהילתיות ובפרויקטים המיועדים לקהלים שונים, מחקלאות פרטית ועד למיזמים ציבוריים.

קהלים שונים וההשתמשות בראיית עולם ירוקה
"אנחנו עובדים על גינות גדולות, חצי דונם עד שני דונם, ויש לנו פרויקטים מאוד מגוונים."
יערות מאכל מיועדים לקהלים מגוונים, כולל אנשים פרטיים עם שטח גדול ועד לרשויות מקומיות שמעוניינות בשיקום טבע. שיטה זו כוללת עקרונות אקולוגיים, ומקדמת את הקשר בין אנשים לסביבה, תוך חיזוק תחושת שייכות לקהילה ולמקום.

חקלאות קיימא ויער מאכל
"אי אפשר לבוא רק מהכיוון של סביבה, בשביל יצרנות צריך להיות עם רגליים על הקרקע."
הידע הנדרש לצורך גידול יער מאכל לא תלוי תמיד בהשכלה פורמלית. אלו יכולים להיות אנשים שעובדים בשטח, רוכשים ניסיון מעשי ועובדים יחד עם חקלאים.
חשוב לדעת שכאשר שוקלים פרויקט גידול יער מאכל, יש לשים לב למקום שבו ניתן להקים אותו, האם מדובר בשטח פתוח או בשטחים חקלאיים מוכרים.
ישנם לדוגמה שטחים חקלאיים של מושבים קיבוצים או נחלות, כשכל שטח מצריך התייחסות שונה בתכנון וביצוע.

עקרונות לתכנון יער מאכל
"מהעקרונות ומהדברים הראשונים שצריך להסתכל עליהם זה איתור השטח."
כאשר רוצים להקים יער מאכל, הדבר הראשון שצריך לבדוק הוא מה הייעוד של השטח ומה יש בו. ישנם שטחים שאינם מתאימים לניהול יער מאכל ולכן יש לוודא את חוקיות השימוש בשטח. תהליך הקמת היער תלוי גם בשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות. כאן יש נטייה לשירותים של ייעוץ, הן עבור יזמים פרטיים והן עבור תושבים שמעוניינים בפרויקטים שונים. בעלי שטחים פרטיים שאוהבים לעבוד בגינה צריכים להבין שהם לא לבד, ויש להניע את הקהילה ולעבוד יחד כדי לקדם את הפרויקטים.

התאמת עקרונות היער המאכל לגינה פרטית
"העקרונות של יער מאכל יכולים להתאים גם לגינה פרטית."
אנשים לרוב יש להם גינות קטנות ואי לכך יש צורך להתאים את עקרונות היער מאכל לגודל השטח. מומלץ לחשוב על מסלולים, על הרכב הצמחים ועל שימוש בשכבתיות. תכנון הגינה המתאימה יכול לכלול שילוב של עצי פרי, שיחים וצמחיה נמוכה כדי ליצור אקלים מדהים בחלל הקטן. השכנת צמחים שונים במבנה גן שמזמין את עונת הפריחה יכולה להוסיף לאטרקטיביות של האזור.

חלק מההחלטות גידול ובחירת צמחים
"צריך לבחור משהו שהוא גם יצל וגם יתן פירות."
בחירת הצמחים לגינה צריכה להיחשב בהתאם לאקלים ולצורכי האדם. יש לסלק צמחים מכיוון שהם מפריעים לגדילה של אחרים ולהבין את השפעתם על השטח. אם בוחרים צמח חד-שנתי שמספק צל, ניתן לשלב אותו עם צמחי פרי כדי לייצר יער מאכל עם פירות וחסות גם בעונות שונות. תחזוקה שוטפת של גינת היער המאכל היא מהותית, דורשת פעולות כמו גיזום, דישון ועבודה עם חומרי חקלאות אורגניים, בהתאם לצרכים הספציפיים של כל צמח.

על העסק והשותפים
"אז ספרי לנו גם קצת על העסק שלכם, מי השותפים ומה אתם עושים."
מיטל, נמרוד ועוד שותפים הקימו את העסק שנקרא "רי - פורסט", כשהמטרה היא לפתח יערות מאכל בישראל. העסק מתבסס על רעיונות שייבאו מארצות הברית ואוסטרליה, והמטרה היא להחזיר פעילות חקלאית כלכלית לאנשים פרטיים. השותפים מביאים את הכלים והידע הנדרשים כדי לנהל תחזקות מתקנים אלו, ולהנחות אנשים כיצד לגדל את המזון שלהם בדרך אקולוגית.

היסטוריה של ריפורסט RE-FOREST
"אז ריפורסט בעצם באמת נולדה מיער מאכל."
העסק נולד מלקיחת שטח של יער מאכל שנמצא בנחלה של מתי אוכברג. מתי אוכברג, אביה של מיטל, נוכח לראות שהצמחים שגדלים אצלם בבית נקנים בסופר במחירים גבוהים יותר ממה שידוע עליהם, מה שגרם לו לרצות לשנות את המצב הזה.

הקשר לקהילה והחינוך
"אז את זה גם אנחנו עושים לנמרוד יש רקע בחינוך והרבה ניסיון בחינוך בחוץ."
נמרוד, אחד מהשותפים, מבצע פרויקטים בשיתוף פעולה עם קהילות שונות, למשל באזור אשדוד. העבודה היא לא רק טכנית; הם עובדים על הקניית ידע לגידול וכיצד לייצר מזון בריא ונגיש לקהילות. זהו לא רק פרויקט חקלאי אלא גם אקטיביזם קהילתי המרגש אנשים ותורם להקניית ערכים סביבתיים.
טכנולוגיות ושיטות אקולוגיות
"הדבר הראשון שחשוב לנו זה לעשות מיפוי של הקרקע."
בכל פרויקט חדש, הם מתחילים מהמיפוי של הקרקע והבנת מצב האדמה והטופוגרפיה שלה. זה כולל בדיקות מעמיקות של הנוטריינטים והעבודה החקלאית המדרדרת לתוך מומחיות מחקרית ואקולוגית. באמצעות השיטות הללו, הם מצליחים לשמר מים ולשפר את האקולוגיה המקומית ולהקים מתקנים אקולוגיים כמו בריכות חורף.


 

כאגרונומית וחוקרת אגרו-אקולוגיה, מיכל ליבריך מחברת "ריפורסט" מסבירה על יערות מאכל - שיטת תכנון נוף חדשנית המשלבת עקרונות אקולוגיים וחקלאות בת-קיימא ליצירת מערכות פוריות ועמידות.

 

שאלות נפוצות FAQ

מהו יער מאכל וכיצד הוא שונה מבוסתן או יער רגיל?
יער מאכל הוא שיטת תכנון נוף המשלבת את דפוסי הטבע והשכבות שבטבע (עצים, שיחים, צמחים חד-שנתיים, צמחי כיסוי) עם גידול מזון. בניגוד לבוסתן קונבנציונלי, שבו הפרקטיקות החקלאיות יכולות להיות כימיות, ביער מאכל מקפידים על שיטות בנות קיימא כמו דישון אורגני בקומפוסט, שימוש במלכודות שאינן אגרסיביות למזיקים, וכיסוי קרקע טבעי למניעת עשבייה. יער מאכל מחקה את המבנה והתפקוד של יער טבעי, עם מגוון רחב של מינים שונים, בעוד יער רגיל לרוב אינו מיועד לייצור מזון לבני אדם.

למי מיועדים יערות מאכל והאם הם מתאימים גם לגינות פרטיות קטנות?
יערות מאכל מיועדים לקהלים מגוונים ביותר: החל מאנשים פרטיים בעלי שטחים בגודל של חצי דונם ומעלה, דרך עסקים של תיירות כפרית, ועד רשויות ציבוריות המעוניינות להקים יערות מאכל קהילתיים בשטחים ירוקים או שטחים פתוחים פרטיים. העקרונות של יער מאכל ניתנים ליישום גם בגינות פרטיות קטנות יותר, תוך התאמה לגודל השטח. ניתן לשלב בהן עצים, שיחים, פרחים, וצמחי מאכל, תוך מחשבה על שכבתיות, צבעים, זמני פריחה, וייצור מזון (לדוגמה, בחירה בעצי פרי המעניקים גם צל).

מהם העקרונות הבסיסיים לתכנון והקמת יער מאכל?
התכנון של יער מאכל מונחה על ידי מחקר צרכי הפרויקט וסוג התחזוקה הרצוי. העקרונות המרכזיים כוללים:
שילוב שכבות: כמו בטבע, יער מאכל מורכב משכבות שונות: עצים גבוהים (עצי צל ועצי פרי), עצים נמוכים יותר, שיחים, צמחים חד-שנתיים, צמחי כיסוי, ופקעות. ייצור מזון ושיקום אקולוגי: איזון בין כמות המזון שייוצר לבין הדגש על שיקום המערכת האקולוגית (לדוגמה, גינת פרפרים).
התאמה לתנאים: התחשבות בסוג הקרקע, הטופוגרפיה, ניתוח הנגר החיצוני, ומאפייני האקלים. תכנון תחזוקה: תכנון מראש של משטרי השקיה מותאמים, דישון, גיזום, והגנה מפני מזיקים ועשבייה. איתור שטח מתאים: בדיקת ייעוד הקרקע וזמינות מים.

כיצד מטפלים בעשבייה ובמזיקים ביער מאכל?
ביער מאכל מעדיפים שיטות אקולוגיות לטיפול בעשבייה ובמזיקים:
כיסוח: בשטחים גדולים מתכננים מעברים למכסחת. כיסוי קרקע: שימוש בצמחי כיסוי, תערובות דגנים וקטניות, או יריעות ביולוגיות (במקומות קטנים או בגינות פרפרים) למניעת עשבייה והעשרת הקרקע. רסק גזם: יכול לשמש כחיפוי אסתטי, אך פחות יעיל במניעת עשבייה ויש לוודא את מקורו וחיתויו.
הגנת הצומח: דגש על בריאות העץ (גיזום נכון, השקיה ודישון מתאימים) למניעת מחלות. שימוש במלכודות לזבוב הפירות ופתרונות לא אגרסיביים אחרים. במקרים חריגים מאוד ניתן להשתמש בחומרים ספציפיים אך זה אינו העיקרון המנחה.
בעלי חיים: במקרים מסוימים ניתן לשלב בעלי חיים כמו חמורים לרעיית עשבייה (בזהירות, כי חלקם כמו עיזים, עלולים להיות הרסניים).
האם יערות מאכל דורשים הרבה תחזוקה?
כן, יערות מאכל דורשים תחזוקה שוטפת ומעמיקה, מכיוון שהם מערכות אקולוגיות מורכבות המשלבות מינים רבים עם דרישות שונות. התחזוקה כוללת:

השקיה: מערכות השקיה רבות-פיקודים המותאמות לדרישות השונות של הצמחים.
גיזום: גיזום עונתי לעצי פרי, עצים ושיחים.
דישון: דישון שנתי או תכוף יותר בקומפוסט ובדשנים אורגניים, לעיתים באמצעות מדשנות.
הגנת הצומח: ניטור ערני של מזיקים ומחלות, במיוחד בעצים נשירים אכילים, ויישום פתרונות אקולוגיים.
ניהול תוצרת: דילול פירות במידת הצורך כדי לאפשר לפירות הנותרים לגדול כראוי. התחזוקה מבוצעת לרוב על ידי אגרונומים או צוותים בעלי ידע מעמיק בחקלאות אקולוגית.

כיצד יערות מאכל תורמים לביטחון תזונתי ושיקום סביבתי?
ביטחון תזונתי: יערות מאכל יכולים לתרום משמעותית לביטחון התזונתי של משפחות, קהילות או שכונות, על ידי אספקת 10%-40% (ואף יותר) מצריכת הפירות והירקות. ביערות גדולים ניתן לתכנן זנים שונים שיניבו פירות לאורך כל השנה ("רצף עונתי"). קיים גם עידוד לרכוש תוצרת מיצרנים מקומיים ולשתף תוצרת בין שכנים, מה שמחזק את הביטחון התזונתי והקהילתי.

שיקום סביבתי:
שימור מים: תכנון בריכות חורף לניקוז מי נגר עילי והחדרתם למי התהום, ותעלות סואלים לניקוז וניצול מים במערכות ההשקיה.
העשרת קרקע: שימוש בכיסוי קרקע ובדישון אורגני משפר את מבנה הקרקע, פוריותה, ויכולתה לאגור מים.
הגדלת מגוון ביולוגי: יערות מאכל מעודדים מגוון רחב של צמחים ובעלי חיים, מה שתורם ליצירת מערכת אקולוגית בריאה ועמידה יותר.
הפחתת טביעת רגל אקולוגית: גידול מזון מקומי מפחית את הצורך בשינוע ובשימוש בכימיקלים, ובכך מקטין את ההשפעה הסביבתית.

כמה יערות מאכל קיימים בישראל ומי פועל בתחום?
נכון למועד הראיון, קיימים בישראל למעלה מ-40 יערות מאכל, המשתרעים על פני כ-300 דונם ואף יותר. חברת "ריפורסט", שהוקמה על ידי מיטל ונמרוד אוכברג ומיכל ליבריך, מובילה את התחום בישראל. "ריפורסט" עוסקת בכל שלבי הפרויקט: תכנון, ליווי ביצוע והקמה של יערות מאכל, וכן ניהול ותחזוקת השטחים לאחר ההקמה, כולל עבודה קהילתית. הם מעורבים בתכנון פרויקטים מרובי גורמים (עיריות, אוניברסיטאות, גופים מסחריים) במגוון רחב של היקפים וייעודים.

כיצד ניתן ללמוד עוד על יערות מאכל וליצור קשר עם מומחים בתחום?
ניתן ללמוד עוד על יערות מאכל וליצור קשר עם מומחים דרך:
אתר האינטרנט של "ריפורסט": האתר משמש כמרכז מידע המכיל תכנים, פודקאסטים וסרטונים בנושא (כולל טיפים לגיזום ועוד).
ערוצי יוטיוב ומדיה חברתית: ניתן למצוא סרטונים וטיפים מעשיים.
פגישות ייעוץ וסיורים: "ריפורסט" מלווה אנשים פרטיים ורשויות בתכנון והקמת יערות מאכל, ומציעים סיורים ביערות קיימים (כמו יער מאכל כדרון הוותיק). שיתופי פעולה קהילתיים: מומלץ למצוא שותפים ולקדם פרויקטים קהילתיים בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות.


 https://spoti.fi/3DgvNcx

 

מדריך לימודי: יערות מאכל - מהגינה הרגילה לגן עדן אקולוגי

הגדרת יער מאכל: כיצד מגדירים יער מאכל ומהם המרכיבים העיקריים המאפיינים אותו?

הגדרת יער מאכל: יער מאכל הוא שיטת תכנון שטחים המשלבת את דפוסי הטבע והשכבות שבטבע (כמו ביער) עם חקלאות וגידול מזון. מטרתו היא לייצר מערכת אקולוגית יצרנית שמספקת מזון תוך שיקום ושימור הסביבה.


רקע מקצועי: מהו הרקע המקצועי של מיכל ליבריך, וכיצד היא הגיעה לתחום החקלאות בת הקיימא ויערות המאכל?

רקע מקצועי: מיכל ליבריך היא אגרונומית בהכשרתה, שבילתה שנים במחקר באקדמיה ובתעשייה. בשנת 2010 חל בה שינוי תפיסתי בנוגע לסביבה, ומאז 2015 היא עוסקת בחקלאות בת קיימא, כאשר ליערות מאכל היא נחשפה בקורס בתחום.


קהלים: למי מיועדים פרויקטים של יערות מאכל, ומהו המגוון הרחב של המשתמשים שיכולים להפיק מהם תועלת?
קהלים: פרויקטים של יערות מאכל מיועדים למגוון רחב של קהלים, כולל אנשים פרטיים בעלי שטחים גדולים (מגני יער ועד חוות), רשויות ציבוריות (בשטחי פארקים, בערים ובכפרים), עסקים בתחום התיירות הכפרית ופרויקטים שיקומיים של טבע בר.


גינת יער פרטית: מהו ההבדל בין "גינת יער" ל"יער מאכל" בהקשר של שטח, וכיצד ניתן ליישם עקרונות יער מאכל בגינה פרטית קטנה?

גינת יער פרטית: "גינת יער" מתייחסת לשטחים קטנים יותר, החל מחצי דונם ועד שני דונם, וניתן ליישם בהם עקרונות יער מאכל על ידי שילוב שכבות צמחייה (עצים, שיחים, ירקות) ממינים שונים הפורחים ונושאים פרי בזמנים שונים, תוך התחשבות בצורך באור ותחזוקה.


התמודדות עם עשבייה: אילו שיטות מומלצות להתמודדות עם עשבייה ביער מאכל, ומהם היתרונות והחסרונות של השימוש ברסק גזם למטרה זו?

התמודדות עם עשבייה: שיטות להתמודדות כוללות חיות מרעה (כמו חמורים, אך יש להיזהר מחיות כמו עיזים שהן ארסניות), תכנון מעברים למכסחת בשטחים גדולים, יריעות ביולוגיות (למשל פלנטקס) בשטחים קטנים יותר. רסק גזם נחשב לאלמנט אסתטי ופחות יעיל במניעת עשבייה, ודורש חידוש ובדיקת מקורו כדי למנוע החדרת זרעים לא רצויים.


הבדל מבוסתן: מהם ההבדלים המרכזיים בין יער מאכל לבוסתן מבחינת פרקטיקות חקלאיות וגישה סביבתית?

הבדל מבוסתן: ההבדל המרכזי נעוץ בפרקטיקות החקלאיות. בעוד שבוסתנים יכולים להשתמש בשיטות קונבנציונליות כמו דישון כימי והגנת הצומח כימית, יערות מאכל מקפידים על פרקטיקות בנות קיימא, כגון דישון בקומפוסט ודשן אורגני, ומתן עדיפות לעץ בריא כמנגנון הגנה טבעי.


שימור נגר: כיצד יערות מאכל תורמים לשימור נגר ולשיקום סביבתי, ואילו פתרונות פרקטיים מוצעים לשם כך?

שימור נגר: יערות מאכל תורמים לשימור נגר באמצעות מיפוי קרקע וטופוגרפיה, ניתוח נגר חיצוני ותכנון פתרונות כמו בריכות חורף עונתיות וסואלים (תעלות ניקוז), המנקזים מים ומחזירים אותם לקרקע, ובכך מוספים בתי גידול ומטעינים את מי התהום.


ביטחון תזונתי: באיזו מידה יכול יער מאכל לתרום לביטחון תזונתי של משפחה או קהילה, ומהן המגבלות הקיימות בהקשר זה?

ביטחון תזונתי: יער מאכל יכול לתרום באופן משמעותי לביטחון תזונתי של פירות וירקות, ולספק 10-40% מהצריכה למשפחה או קהילה, עם אפשרות לשלב גידול ביצים או חלב בהתאם לתכנון. עם זאת, הוא מוגבל ביכולת לספק פחמימות (כמו חיטה) ודורש שינוי בהרגלי הצריכה ותחזוקה משמעותית.


אתגרי תחזוקה: מהם האתגרים המרכזיים בתחזוקה של יער מאכל, ובאיזו מידה הוא דורש התערבות אנושית בהשוואה לדימוי של "יער הגדל לבד"?

אתגרי תחזוקה: התחזוקה ביער מאכל מורכבת ודורשת הבנה מעמיקה, שכן היא כוללת משטרי השקיה רבי פיקודים לדרישות צמחים שונות, גיזום עונתי, דישון (לרוב בקומפוסט אורגני), והגנת הצומח טבעית למניעת מזיקים. התחזוקה אינה "גדלה לבד" אלא דורשת התערבות מקצועית של אגרונום וידע ספציפי לכל סוג צמח.


חזון לעתיד: כיצד רואה מיכל ליבריך את עתיד יערות המאכל בישראל, ומהם המוסדות והגופים שאליהם היא שואפת להרחיב את הפעילות?
מפתח תשובות לחידון
חזון לעתיד: חזונה של מיכל ליבריך הוא לראות יערות מאכל בכל בית ספר, מוסד לבריאות נפש, ורשות מקומית, בנוסף להרחבת הפרויקטים הפרטיים. היא שואפת לקדם פרויקטים מרובי גורמים ומשתתפים (עיריות, אוניברסיטאות, גופים מסחריים) שישמשו לטובת הציבור, לריפוי ולחינוך, מתוך אמונה שזהו פתרון לעתיד.

מילון מונחים

יער מאכל: שיטת תכנון שטחים המשלבת עקרונות אקולוגיים של יער טבעי (שכבות צמחייה, מגוון ביולוגי) עם גידול חקלאי של מזון, במטרה ליצור מערכת יצרנית ובת קיימא.


אגרונומיה: מדע וטכנולוגיה של ייצור גידולים חקלאיים, במיוחד חקר הקרקע, הצמחייה והגידולים.


חקלאות בת קיימא: גישת חקלאות המשלבת שיטות ייצור המגנות על הסביבה, מרחיבות את בסיס המשאבים הטבעיים ומשפרות את איכות הסביבה, תוך עמידה בצרכים הכלכליים והחברתיים של חקלאים וקהילות.


אגרואקולוגיה: גישה מדעית ופרקטית המשלבת עקרונות אקולוגיים בעיצוב וניהול מערכות חקלאיות, במטרה לשפר את היציבות, הפרודוקטיביות והקיימות שלהן.


חיפוי קרקע (Malch): חומר המפוזר על פני הקרקע (לרוב רסק גזם, עלים, קש) במטרה לשמור על לחות, לדכא עשבייה, לווסת טמפרטורה ולשפר את פוריות הקרקע.


פלנטקס: יריעה ביולוגית/בד חקלאי המשמשת לדיכוי עשבייה, בדרך כלל בפרויקטים קטנים או בגינות פרפרים, ומאפשרת לצמחייה הרצויה להתפתח.


נגר: זרימת מים על פני הקרקע, לרוב כתוצאה מגשמים, שיכולה לגרום לסחף קרקע ואיבוד מים למערכת. יערות מאכל מנסים לנהל ולשמר נגר בתוך המערכת.


בריכת חורף: שקע טבעי או מלאכותי בקרקע האוגר מי גשמים בעונת החורף ומתייבש בקיץ. משמש כבית גידול חשוב למיני צמחים ובעלי חיים, ותורם להטענת מי תהום.


סואיל (Swale): תעלה רדודה המעוצבת לאורך קווי גובה בקרקע, שתפקידה ללכוד מי נגר, להאט את זרימתם ולאפשר להם לחלחל לקרקע, ובכך להעשיר את הלחות בקרקע הסמוכה.


שכבות צמחייה: עקרון תכנוני ביער מאכל המתייחס למגוון הגבהים והצורות של הצמחים המרכיבים את המערכת, בדומה ליער טבעי (עצים גבוהים, עצים נמוכים, שיחים, צמחי קרקע, צמחי מטפסים ועוד).


ביטחון תזונתי: מצב שבו לכל האנשים, בכל עת, יש גישה פיזית, חברתית וכלכלית למזון בכמות מספקת, בטוח ומזין, העונה על צרכיהם התזונתיים והעדפותיהם התזונתיות לחיים פעילים ובריאים.


ריפורסט (ReForest): חברה שהוקמה על ידי מיכל ליבריך, מיטל ונמרוד אוכברג, העוסקת בתכנון, הקמה וליווי של יערות מאכל ועיצוב נוף אגרואקולוגי בישראל.


יער מאכל קדרון: יער המאכל הראשון בישראל, שהוקם בנחלת משפחת אוכברג, ושימש כמעבדת ניסוי ומרכז למידה להתפתחות תחום יערות המאכל בארץ.