מסור שרשרת - דגשים בעבודה נכונה ובטיחותית

ספר מוצר מסור שרשרת הורדה בפורמט pdf

קראו הוראות אלו בעיון. במידה ויש לכם שאלות או חלקן לא מובן, אנא אל תהססו לפנות אלינו. השימוש בכל מסור שרשרת עלול להיות מסוכן. למסור יש שרשרת חדה ובמידה והיא באה במגע עם גוף האדם היא יכול בקלות רבה לגרום לפציעה קשה ואפילו קטלנית. שרשרת המסור יכולה לחתוך את האדם גם אם היא לא מסתובבת.

מסור שרשרת הינו כלי רב עוצמה ומהירות לניסור עץ בלבד, לכן חשוב להישמע לכללי הבטיחות. קראו והבינו את כל הוראות הבטיחות המופיעות במדריך לפני השימוש הראשון בכלי. אי מלוי הוראות אלו יכול לגרום לתאונה קשה ואפילו קטלנית. אם מעולם לא המשתמשת במסור שרשרת, בקש מסוכן "סטיל" בנקודת המכירה והשירות (אפשר גם לשאול משתמש מנוסה אחר) שילמד אותך כיצד להפעיל את מסור השרשרת, או להשתתף בקורס מיוחד לתפעול מסורים.

בקש ממוכר הכלי הסברים מפורטים על הכלי תוך דגש על נושא הבטיחות. אסור לתת לקטינים לעבוד עם המסור שרשרת ויש להרחיק אותם, כמו גם צופים אחרים וחיות מחמד מאזור העבודה לבל יפגעו או יפריעו לעבודה. מפעיל המסור אחראי לנזק לגופו או רכושו של צד שלישי במקרה של תאונה.

אסור להשאיר מסור שרשרת עובד ללא השגחה. לכל כלי של 'סטיל' מצורף ספר הפעלה. לכל דגם יש כללים נוספים המיוחדים לו, יש לקרוא ולהבין את הכללים המיוחדים לכל כלי. חשוב לקרוא שוב את ההוראות מדי פעם בפעם.

אין להשאיל את מסור השרשרת ללא ספר הדרכה ויש לוודא כי האדם קרא אותו והבין את הוראות הבטיחות השונות. 

מסור שרשרת - הנחיות למפעיל: מצב גופני


חייבים להיות במצב גופני טוב ובמצב נפשי תקין כדי להפעיל את מסור השרשרת בבטחה. אסור להפעיל את המסור כאשר נמצאים תחת השפעת חומר משכר (כמו סמים, אלכוהול), אשר עלול לפגוע בראיה, בתפיסת המציאות או בכושר השיפוט. אסור להפעיל את המסור כאשר מותשים מעייפות. כאשר מתעייפים בזמן העבודה יש לעצור למנוחה. עייפות גוררת חוסר זהירות ויכולה להוביל לאובדן שליטה במסור ולתאונה. העבודה במסור שרשרת הנה פעולה מאמצת. במידה ואתה סובל ממצב בריאותי העלול להחמיר כתוצאה ממאמץ, התייעץ ברופא לפני תחילת העבודה בכלי.


מסור שרשרת - אביזרים וציוד משלים


חברת "סטיל" ממליצה להשתמש במסור שרשרת רק עם גלגל שיניים מניע, להבים ושרשראות מקוריים מתוצרת סטיל המתאימים לדגם הספציפי של מסור שרשרת שברשותך. אם יש לך ספק שאל את נציג סטיל בתחנות השרות. חלקים אלו עוצבו ויוצרו בהתאמה עבור המסור הספציפי, על מנת לתת ביצועים טובים יותר ולשמור על בטיחות העבודה עם מסור שרשרת. אין לשנות את מסור השרשרת בשום צורה, הדבר יכול להיות מסוכן ביותר ולגרום לתאונה קשה ואפילו קטלנית. חברת סטיל לא יכולה לקבל אחריות לנזק למסור, לרכוש או לאדם מכלי שעבר שנוי או משימוש בהתקן לא מאושר כלהב שרשרת וכו'.

שימוש ממושך במסור שרשרת, או בכל כלי מנועי אחר, חושף את המשתמש בו לתנודות רבות. תנודות אלו יכולים לגרום לנזקים שונים הקשורים לזעזועים או לעייפות. לא ניתן לתת המלצה כללית למשך שימוש מומלץ במסור שרשרת כיוון שהדבר תלוי בגורמים רבים כגון: שימוש בכפפות, מספר מנוחות, הרגלי עבודה, טמפרטורה ואפילו שינה נכונה לפני יום העבודה.

בכל מסורי השרשרת של  חברת סטיל STIHL קיימים בולמי זעזועים, בדגמים חדישים יותר ומתקדמים יותר ניתן למצוא בולמים ברמה משופרת.

כל מסורי השרשרת של סטיל מצויידים במערכת לבלימת זעזועים Anti-Vibration, המיועדת להפחתת הזעזועים העוברים למפעיל המסור ממנוע הכלי ע"י בולמי זעזועים עשויים מגומי או קפיץ ,אשר מבודדים את יחידת הכוח מידיות המסור.
יש להקפיד על שרשרת חדה!!
ניסור עם שרשרת קהה גורם לעבודה מאומצת, איטית ולזעזועים חזקים יותר.

מסור שרשרת: לבוש - יש תקנות ממשלתיות לציוד מגן אישי למפעילי מסורים!

השתמש בלבוש וציוד המגן המתאים לעבודה עם מסור שרשרת.
השתמש בלבוש וציוד המגן המתאים למסור שרשרת.


השתמש בלבוש וציוד המגן המתאים למסור שרשרת.


בעת שימוש במסור שרשרת הלבוש חייב להיות נוח, צמוד לגוף ולאפשר חופש תנועה מרבי. יש להימנע מהשארת קצוות חופשיים כמו שרוול בגד, צעיף ומעיל. יש להימנע מכל חפץ העלול להסתבך בכלי כמו תכשיט, שרשרת וכו'.

חשוב לקשור שיער ארוך כך שלא יסתבך בכלי. מומלץ לעבוד עם מטפחת או בנדנה. לבוש הבטיחות כולל:
קסדת בטיחות.
אוזניות.
מגן פנים.
משקפי מגן.
כפפות.
מכנסי מגן לעבודת מסורים.
נעלי עבודה בעלי כיפה והגנת מסורים.

חובה לעבוד עם מכנסי בטיחות בעבודה עם מסור שרשרת, מכנסי בטיחות לכורתים מיוצרים כך שבעת פגיעת השרשרת הם יעצרו את סיבוב השרשרת בעשירית השנייה ובכך ימנעו פגיעה במפעיל. יש גם אפשרות לעבוד עם בירכיות מגן שלובשים מעל המכנסיים הרגלים. 

מסור שרשרת: סרטון תצוגה של פעולת עצירת השרשרת


חובה לעבוד עם נעלי בטיחות. מומלץ לעבוד עם נעלי כורתים שעושים את אותה העבודה כמו מכנסי הבטיחות בעת העבודה עם מסורי שרשרת. על נעלי הבטיחות לכלול סוליה למניעת החלקה ומגן קדמי בעל כיפת מגן.

לחצו כאן למעבר לעמוד מכנסי ונעלי בטיחות לעבודת מסורים
כאשר עובדים בגיזום או ניסור ענפים (כל עבודה של ניסור מעל גובה המותניים) חובה לחבוש קסדת מגן. בנוסף בעבודה עם מסור שרשרת יש צורך באוזניות מגן ומגני פנים כגון משקפי מגן ומגן פנים רחב רשת או מגן שקוף. אופציה עבודה נוחה היא קסדה עם מגן פנים ואוזניות. חשוב להקפיד להרכיב משקפי מגן מתחת למגן הפנים, כדי להפחית את הסכנה של נזק לעיניים גם מהצד וגם מנסורת קטנה שעוברת בין מגן הפנים לקסדה.

לבש כפפות עבודה מאסיביות המונעות החלקה, שיאפשרו אחיזה נוחה. מגני אוזניים יסננו את הרעש הנוצר בזמן העבודה. רעש זה מזיק מאוד לאוזניים. למשתמש קבוע במסור מומלץ לבדוק את אוזניו באופן שיגרתי. חברת STIHL סטיל מספקת מכלול של ציוד מגן למסורים.

לחצו כאן לצפייה במגוון ציוד עזר ובטיחות פליליסט ביוטיוב - ציוד עזר לעבודת מסורים

מסור שרשרת: פעולות לפני התחלת עבודה

לפני תחילת העבודה במסור שרשרת יש לבצע בדיקת תקינות: 
יש לוודא כי כל הברגים מחוזקים היטב, לחפש נזילות, סדקים או שברים. סדק שבר או נזילה משביתים את המסור.
בדיקה קפדנית של מתג הנעה/ דימום, המשבת והדק הדלק. הם חייבים לנוע בחופשיות. מתג שליטה צריך לנוע בקלות למצב דימום.
יש לוודא תקינות חיזוק ומתיחת הלהב והשרשרת.
יש לוודא כי כל אמצעי הבטיחות של מסור השרשרת פועלים היטב כגון: תפס לוכד שרשרת, שני נעיצה, מגן בלם קדמי, מגן ידית אחורית, בולמי זעזועים וכו'.
יש לוודא שמכסה חוט פלג וחוט פלג שלמים ומורכבים היטב, פגם או חופש עלולים לגרום ליציאת ניצוץ שיגרום לשריפה.
אסור להפעיל מסור שרשרת פגום או לא מורכב כהלכה.

מסור שרשרת: התנעה נכונה

(קראו את פרק ההתנעה במסור שרשרת הספציפי).
הקפידו לשלב את מגן הבלם הקדמי כך, שיעצור את השרשרת לפני שאתה מניע את הכלי. התנע את מסור שרשרת במרחק של לפחות 3 מטר מנקודת התדלוק. הכלי מיועד לאדם אחד. יש להניע אותו לבד ללא עזרה ולהרחיק אנשים אחרים מהאזור. מהירות המנוע בזמן התנעה מספיק גבוהה לשילוב הקלאץ' והזזת השרשרת, לכן יש לוודא כי השרשרת איננה במגע עם חפץ כלשהו ומגן בלם קדמי העוצר את השרשרת משולב. במידה ואדם מתקרב אליך כשהכלי מונע - דומם אותו. 


מתג השליטה

רוב מסורי 'סטיל' מופעלים ע"י מתג שליטה אחד בעל 4 מצבים ראה ציור.

מתג השליטה.

מתג הפעלה
משבת בטיחות
הדק הגז
מתג השליטה.

כדי להזיז את מתג השליטה ממצב העבודה למצב חצי צוק' או צוק' יש ללחוץ על הדק הדלק והמשבת ורק אז להזיז את המתג.
מצב עליון O  STOP  מצב לדימום הכלי.
מצב I    מצב העבודה הרגיל.
מצב חצי צ'וק (משנק).
מצב צ'וק.

מתג השליטה - מסורי שרשרת

מסור שרשרת בנזין - מתג השליטה

התנעה קרה: בהנעה ראשונה של מסור השרשרת בנזין, כאשר המנוע עדיין קר, ראשית יש ללחוץ על הדק הגז ולהוריד את מתג ההפעלה למצב צ'וק. לעזוב את הידית והדק הגז. במצב זה המאייד (קרבורטור) במצב צ'וק והדק הגז במצב חצי גז. מבצעים משיכות קלות בודדות של חוט המתנע עד השמע צליל של תחילת התנעה של המנוע, אך ללא הנעה מלאה (מנוע "משתעל" ונכבה).

השלב הבא מבטלים את מצב הצ'וק ומעבירים את מתג ההפעלה למצב חצי צ'וק. מושכים משיכה נוספת של חוט המתנע בשלב זה המסור צריך להניע , לוחצים על הדק הגז , פעולה זו מקפיצה את מתג ההפעלה ממצב חצי צ'וק למצב I , במקביל המנוע עולה לסל"ד גבוה לכן יש לשחרר במהירות את הדק הגז. 

חשוב לשים לב בזמן הנעת מסור השרשרת מתחילה להסתובב לכן יש להקפיד על כך שהשרשרת לא פוגעת בשום דבר או בלם עוצר שרשרת מופעל.

התנעה במצב חם: כאשר המסור כבר עבד והמנוע חם , יש צרוך רק במעבר ממצב O למצב I

לחצו כאן לצפייה סרטון הסבר מסור שרשרת - התנעה נכונה

שסתום דקומפרסיה

לחלק מדגמי מסורי שרשרת בנזין יש שסתום דקומפרסיה. לחיצה על השסתום פותחת פתח מיוחד בצילינדר. לפני כל ניסיון התנעה יש ללחוץ על השסתום. הפתח נפתח ובכך מפחית את הכוח הנדרש להתנעת מסור שרשרת, כאשר המסור מתחיל להניע הלחץ בצילינדר סוגר באופן אוטומטי את השסתום, לכן יש ללחוץ על השסתום בכל פעם שמנסים להניע את המסור.

מסור שרשרת בנזין - דרכי ההתנעה

שלב את מגן בלם הקדמי העוצר את השרשרת ע"י דחיפתו קדימה. ישנם מצבי אחיזה נכונים ובטוחים להחזקת מסור שרשרת בזמן ההתנעה. עדיף להניח את המסור על הקרקע, רק במצבים שהדבר לא אפשרי ניתן להחזיקו בן הרגלים מומלץ לקבל הדרכה איך אוחזים נכון בנקודת המכירה או בתחנות השרות.

אין להניע מסור שרשרת בשיטת ההנפה, כאשר "זורקים" את המסור כלפי מטה.

מסור שרשרת על הקרקע. הניחו את מסור השרשרת על הקרקע. ודאו שיש אחיזה יציבה, הכניסו רגל ימין לתוך ידית האחיזה האחורית. ביד שמאל אחזו בידית האחיזה הקדמית ולחץ בחוזקה כלפי מטה. ביד ימין משכו בידית ההתנעה משיכה איטית בהתחלה עד לשילוב הסטרטר ואז משיכה חזקה אך קצרה. החזר את הידית באופן מבוקר. בצע מספר משיכות עד שהמנוע מתחיל להידלק.

בדגמי מסורים בהם אין ידית אחורית אלא ידית קדמית, הנח את הברך על הידית (ראה ציור), במקום להכניס רגל לידית האחורית.

מסור שרשרת: דגשי עבודה

יש להחזיק את מסור השרשרת היטב בשתי הידיים, כאשר האצבעות עוטפות את הידית, האגודל סוגר על הידית מהצד השני והוא מגיע לכפתורי השליטה של המסור. כך ניתן לשלוט בכלי ללא הזזת היד.

אסור להחזיק את המסור ולעבוד עם יד אחת.  שמור על הידיות נקיות משמן ולכלוך. המסור מיועד לעבודה בגובה הקרקע. הרמת המסור לגובה מעל גובה הכתפיים מסוכנת מאוד ואסורה. אסור לעבוד כאשר עומדים על סולם, במידת הצורך השתמש במנוף לשם עליה לגובה. 

אסור לעבוד על עץ אלא עם קבלת הדרכה מיוחדת לכך. השתמש ברתמת בטיחות, ודא כי שתי הידיים שלך חופשיות לתפוס את המסור.

במידה והתנהגות המסור או רעש המנוע משתנים לפתע בזמן העבודה,  עצור מיד ובדוק את הכלי. עבודת המסור מתבצעת בסל"ד מלא. אל תעבוד בחצי גז, הדבר גורם נזק לכלי. אסור לעבוד לבד. עבוד בצוות במרחק צעקה מעזרה.

תנאי סביבה

הפעילו את מסור השרשרת באור יום בתנאי ראות טובה. המסור מייצר גזים רעילים ברגע שהמנוע נדלק, גזים אלו יכולים להיות חסרי צבע או ריח - אסור להפעיל מסור שרשרת בשטח בו האוורור מוגבל. נשימת האדים מסוכנת ביותר!! לכן, הפעל את מסור השרשרת רק בחוץ באזור מאוורר היטב.
השתמשו במסור שרשרת רק לניסור עץ.
נקו את אזור העבודה מחפצים העלולים לפגוע בשרשרת.

יש להיזהר במיוחד בזמן עבודה עם מסור שרשרת על מדרונות בשטח לא מאוזן ובשטח המכוסה בשברי ענפים או בתנאי לחות וגשם. בחן את אזור העבודה ואתר מראש מכשולים. היזהרו מפני נפילות על גזעי עצים, גדרות, חלקי מתכת ואבנים. באזורים הרגישים לרעש או בעלי אוורור מוגבל מומלץ לעבוד עם מסורים נטענים.

בזמן העבודה

בכול מקרה של סכנה או בעיה דומם את המנוע מידית ע"י הרמת מתג השליטה למצב דימום STOP  או  0.
שים לב - כאשר מנוע המסור עובד, השרשרת ממשיכה להסתובב למשך זמן קצר גם אחרי שחרור הדק הגז.
הימנע מלעמוד על גזעים, סלעים, שורשים ושברים, הקפד על עמידה יציבה כל הזמן.
הימנע מלעבוד לבד, עמוד במרחק צעקה מעובדים אחרים למקרה של צורך בעזרה.
הייה ערני במיוחד בזמן לבישת מגני אוזניים, זכור שהם מקטינים את יכולתך לשמוע הזהרות וצעקות.
במידה ומתעייפים עוצרים למנוחה.

כדי להקטין סכנת שריפה, ודא כי גזים חמים מהמפלט או המפלט עצמו לא באים במגע עם חומרים דלקים או נפיצים כמו דלק, שברי עצים, נסורת, עשב וכו'. כדי להקטין סכנת שרפה אסור לעשן בזמן הפעלת מסור שרשרת או כאשר עומדים ליד המסור.

זכור שאדי הדלק העלולים להיפלט מהמסור יכולים להידלק מניצוץ. אבק הניסור עלול להיות מסוכן, לכן לבש מסיכת מגן פה אם באזור העבודה יש אבק רב.

במידה והמסור נפל או קיבל מכה בדוק אותו היטב, וודא שאין נזילות דלק לפני המשך עבודה ושכל אמצעי הבטיחות מתפקדים היטב במקרה של ספק הבא את המסור לבדיקת טכנאי בנקודת שרות מורשת אצל טכנאי סטיל מוסמך.


מסור שרשרת: התנהגות בזמן עבודה

התחל את הניסור במסור שרשרת במקסימום גז (מקסימות סל"ד) והמשך כך לאורך כל הניסור. הפעל רק לחץ מתון על המסור לצורך הניסור.

הרעש והתנהגות מנוע המסור צריכים להישאר קבועים. שים לב לרעש המנוע: במידה והוא משתנה או שהשרשרת מאיטה, הפחת את הלחץ על המסור למניעת נזק לכלי. במידה ויש רעש יוצא דופן דומם את הכלי ובדוק את הסיבה. מהירות המנוע צריכה לרדת רק במעט בזמן הניסור.

לשרשרת אסור להאט או לרקד. כאשר עובדים עם שרשרת חדה המסור יורד על העץ בקלות ללא מאמץ, כאשר יש צורך להפעיל לחץ זה סימן שהשרשרת כהה ולכן יש צורך להשחיז אותה.

מסור שרשרת: תחזוקה ותיקונים

בצעו תחזוקת מסור שרשרת באופן שוטף ואל תנסה לבצע פעולת תחזוקה שלא מתוארות בספר הכלי. כל עבודת תחזוקה אחרת צריכה להתבצע ע"י טכנאי סטיל מוסמך. השתמשו רק בחלפי STIHL מקוריים. חלפים לא מקוריים עלולים לגרום לתאונה. יש להשתמש בכלי רק לניסור עץ - אסור להשתמש בכלי למטרות ספורט או תחרות. הקפד על כל הוראות האחזקה של הכלי. אי מילוי הוראות האחזקה עלול לגרום לנזק חמור לכלי. יש חלקים אשר נשחקים במהלך העבודה הרגיל של המסור ולכן צריכים בדיקה והחלפה לפי הצורך כגון: שרשרת, להב, קלאץ'(מצמד), גלגל מניע, מסנן אוויר ודלק, מנגנון התנעה ובולמי זעזועים.

תמיד לעצור ולדומם את מסור השרשרת לפני: בדיקת מתח השרשרת, מתיחת שרשרת, החלפת שרשרת, השחזת שרשרת, מתיחה חוזרת של השרשרת וכול טיפול במסור שרשרת. הקיפדו על שרשרת מתוחה, מושחזת, משומנת ושלמה בכל זמן.

מסנן דלק

בתוך מיכל הדלק של מסור השרשרת יש מסנן דלק, המסנן את הדלק הנשאב למנוע. מסנן זה אינו דורש טיפול, אך יש להחליפו פעם בשנה. מסנן קרוע או סתום עלול להרוס את המנוע. הקפד להחליף את המסנן כל שנה.

מסנן אוויר

במסור שרשרת מותקן מסנן אוויר, אשר תפקידו לסנן את האוויר לפני כניסתו למאייד (קרבורטור). יש להקפיד על ניקיון תקופתי של מסנן האוויר.כאשר אתה מבחין בירידה בכוח המסור יש לבצע ניקוי של מסנן האוויר.לכל דגם יש את אופן פתיחת המסנן שלו.

ניקוי מסנן המסור נעשה ע"י מכה בכף היד, לחץ אוויר מרחוק מהצד הפנימי החוצה - אסור לקרב את פיית האוויר למסנן כדי לא לקרוע אותו, יש סוגי מסננים שניתן גם לשטוף בתערובת של מים וסבון. אסור לנקות את המסנן בתערובת או בדלק נקי.יש להקפיד לייבש את המסנן היטב לפני הרכבתו.

חוט סטרטר

כאשר חבל הסטרטר נקרע או נפגם יש להחליפו, ניתן לפרק את מכסה הסטרטר ולהחליף את החוט לפי ספר הכלי. בכל מיקרה של ספק הבא את המסור לטכנאי סטיל מוסמך.

פלג (מצת)

כאשר קשה להניע את מסור השרשרת, המסור לא עובד טוב בסיבובי סרק או חשים באובדן כוח בכלי, יש לבדוק את הפלג (מצת).
במידה והפלג מלוכלך יש להחליפו. יש סיבות שונות הגורמות ללכלוך יתר בפלג, כגון: תאום קרבוראטור לא נכון, יותר מידי שמן בתערובת הדלק, מסנן אויר מלוכלך, תנאי עבודה קשים, עבודה בחצי גז. במידה והפלג מלוכלך - חשוב לנסות לאתר ולמנוע את הסיבה לכך. ח

שוב מאוד לשמור על שלמות הפלג וחוט הפלג וחיזוקם. חובה לעבוד עם פלג מתאים. מערכות ההצתה הקיימות כיום במסורי שרשרת הנן ממוחשבות ובעלות טמפרטורות הצתה שונות. עבודה עם מצת לא מתאים יכולה לפגוע במערכת ההצתה ובמנוע.

יש להעביר את מתג הפעלה למצב דימום לפני פרוק הפלג מהמנוע ואסור לנסות להניע את המסור ללא הפלג מורכב היטב, בעת ההתנעה ניצוץ רב עוצמה עלול להיפלט ולגרום לשרפה.

טיפול בלהב

לחברת STIHL מגוון להבים שונים באורכים 30-150 ס"מ. לכל מסור שרשרת יש מספר אורכי להב מתאימים. מומלץ להשתמש תמיד בלהב הקצר ביותר האפשרי לקבלת כוח הרב ביותר מהמסור. יש לבחון היטב את חיזוק ותקינות הלהב במידה ויש סדק או שבר - אסור לעבוד בו. בזמן העבודה עצור מידיי פעם, דומם את הכלי ובדוק את חיזוק ושלמות הלהב. הפוך את הלהב בכל פעם שאתה משחיז או מחליף שרשרת, כך תמנע שחיקה מוגזמת בצד אחד.

ל- STIHL מגוון להבים שונים

בדיקת גלגל מניע (ספרוקט)

לחברת סטיל 2 סוגי גלגל מניע (ספרוקט):
גלגל שנים מניע אשר מיוצר כיחידה אחת עם תוף המצמד.
גלגל שניים אשר מאפשר להחליף רק את גלגל השיניים כיוון שהוא אינו חלק אחד עם תוף המצמד. חלק זה נקראה "רים ספרוקט".
כאשר בגלגל השינים נוצרים חריצים יש להחליפו. בגלגל בעל רים ספורקט אפשר להחליף את הרים עצמו בלבד.
החריצים גורמים לבלאי מהיר של השרשרת. יש מדיד לבדיקת עומק החריץ.

מסור שרשרת: הנחיות להובלה

תמיד שלבו את מגן בלם הקדמי של המסור והרכב את מגן השרשרת לפני נשיאתו מרחק קצר. דומם את המסור עם העברתו מרחק גדול מעל 50 מטר. נשיאת מסור שרשרת כאשר המנוע עובד מסוכנת ביותר. האצה לא רצונית של המנוע תוביל לסיבוב מהיר של השרשרת ועלולה לגרום לתאונה קשה.

נשיאת מסור שרשרת ביד

כאשר נושאים את המסור שרשרת ביד חשוב לאחוז את המסור בדרך הנכונה. אחוז אותו בידית הקדמית בחוזקה, כאשר האגזוז בצד הרחוק מהגוף, הלהב מכוסה במגן הלהב ופונה אחורה. כדי למנוע כווייה הימנע מנגיעה בחלקים חמים של המסור, במיוחד הימנע מכל נגיעה באגזוז. בזמן העבודה האגזוז מתחמם מאוד, כל נגיעה בו תגרום לכוויה.

הובלת מסור שרשרת ברכב

בזמן הובלת מסור שרשרת ברכב יש לוודא כי המנוע מדומם, הלהב מכוסה במגן הלהב והמסור מאובטח היטב כך שלא יזוז. כך תימנע שפיכת דלק ונזק לכלי. מומלץ להשתמש בארגז נשיאה.

הוראות אחסנה

במידה ורוצים לאחסן את מסור השרשרת לתקופה ארוכה מעל 3 חודשים:
יש לרוקן ולנקות את מיכל הדלק .
התניעו את המסור ותן לו לעבוד עד לדימום עצמי. חשוב לא ללחוץ על הדלק ,כך נייבש את הדיאפרגמות בקרבוראטור ותימנע הידבקותם.
יש לנקות היטב את המסור, שים דגש על חורי האוורור וצלעות הצילינדר.
פרקו את הלהב המסור והשרשרת, נקה אותם ושמן אותם.
מלא את מיכל שמן השרשרת. 
יש לאחסן את הכלי במקום יבש הרחק מהישג ידם של ילדים או אנשים לא מוסמכים אחרים.

דגשי אמצעי בטיחות מסור שרשרת


מתג חצי גז

במידה והמסור מצויד בתפס חצי גז, התופס את המשבת והדק הדלק במצב חצי גז: אסור לעבוד בכלי כאשר המתג משולב. במצב כזה אין לך שליטה על מהירות עבודת המנוע.

מגן להב נשלף

מסור השרשרת מצויד במגן להב נשלף מפלסטיק, הקפד לכסות את הלהב במגן כאשר הכלי לא בשימוש. כך תגן על הלהב והשרשרת ותימנע מגע לא רצוי בין השרשרת לאדם. תמיד הסירו את המגן לפני התנעת הכלי.

שיני נעיצה

מסור השרשרת מצויד בשיני נעיצה המהווים נקודת אחיזה של המסור בעץ. השתדלו תמיד להשתמש בשיני הנעיצה, נעיצתם בעץ מגדילה את יכולת השליטה שלך במסור שרשרת. השיניים עלולות להישבר או להשתחרר לכן בדוק את תקינותם וקיומם לפני ההתנעה.

תפס לוכד שרשרת

מסור השרשרת מצויד בתפס לוכד שרשרת המיועד לתפוס את השרשרת במקרה והיא נקרעת. תפס זה עלול להישבר או להשתחרר. לכן יש לבדוק אותו לפני כל הנעה של המסור. במידת הצורך יש לחזק את הבורג התופס אותו או להחלף אותו אם הוא פגום.

אסור לעבוד במסור שרשרת ללא תפס לוכד שרשרת.

משבת והדק גז

מסור השרשרת מתוכנן כך שיש צורך ללחוץ גם על המשבת 2 וגם על הדק הגז 3 כדי שדלק יזרום למנוע וסיבובי המנוע יעלו. בדוק את תקינות המערכת. נסה ללחוץ רק על הדק הדלק 3 ללא לחיצה על המשבת 2 , אם ההדק נלחץ - המערכת פגומה ויש לתקנה. המשבת והדק הדלק צריכים לנוע באופן חופשי ללא מעצורים.
מתג השליטה.

מתג שליטה 1

המתג צריך לנוע באופן חופשי ללא מעצורים. במעבר בין מצב עבודה למצב חצי צ'וק או צ'וק יש ללחוץ על המשבת והדק הגז, במידה והמתג יורד ללא לחיצה המתג לא תקין. במעבר ממצב צ'וק למצב עבודה - לחיצה על משבת והדק הגז ושחרורם צריכה לגרום למתג לזוז באופן אוטומטי למצב העבודה. במידה והמתג לא זז הוא לא תקין.

בולמי זעזועים

בכל מסורי השרשרת מותקנים בולמי זעזועים המבודדים את הידיות מהמנוע. יש לוודא את תקינותם. במידה ויש זעזועים חזקים בכלי או שמבחינים בבולם קרוע או פגום, יש להחליפו מייד. חשוב להחליף את כל הבולמים יחד כסט, גם אם רק אחד מהם פגום. אסור לעבוד בכלי בעל בולמי זעזועים פגומים.
מסור שרשרת בולמי זעזועים

מפלט

בזמן העבודה עם מסור שרשרת בנזין, המפלט (אגזוז) וחלקים נוספים מתחממים מאוד, לכן יש להיזהר ולא לגעת בהם - נגיעה עלולה לגרום לכווייה. אסור לבצע כל שינוי במפלט. מפלט לא תקין עלול לגרום לרעש חריג ולפליטה מוגזמת של גזים רעילים. לכן יש לבדוק שהמפלט תקין ללא סדקים. חשוב לוודא כי ברגי המפלט מהודקים בחוזקה. בחלק מהדגמים יש כיסוי מפלט בדוק כי הכיסוי שלם והחלף אותו עם פגום.

תאום קרבורטור

לשרשרת אסור להסתובב כשהמנוע במצב סרק. כל תיאום של ברגי המאייד או כיוונם צריך להיעשות ע"י גורם מוסמך. כוונון לא נכון יכול לגרום לסיבוב לא רצוני של השרשרת או לנזק במנוע המסור.

מגן ידית אחורית

החלק התחתון של ידית האחיזה האחורית משמש להגנת היד במקרה שהשרשרת נקרעת ונעה לכיוון היד, לכן יש לוודא כי החלק איננו שבור או סדוק. במקרה של שבר או סדק - יש להחליפו.

מגן בלם קדמי

זהו אחד מאמצעי הבטיחות החשובים ביותר - אסור לעבוד במסור שרשרת בו מגן הבלם הקדמי לא תקין!
כאשר מגן הבלם הקדמי נע קדימה עם כיוון החץ הוא משתלב ועוצר את סיבוב השרשרת. 
יש לשלב באופן יזום את מגן הבלם הקדמי:
א. במצב חירום
ב. זמן התנעה
ג. במעבר מאזור עבודה אחד למשנהו.
לשחרור המגן יש למשוך אותו אחורה כלפי גוף המסור.

חברת סטיל STIHL פיתחה את מגן הבלם הקדמי כדי להפחית את הסכנה שבאירועי רתיעה לאחור. במצבים מסוימים יפעל מגן הבלם הקדמי בעצמו ויבלום את השרשרת, הדבר יתרחש בחלק ממקרי הרתיעה לאחור, אולם לא תמיד, לכן אין להסתמך על הפעולה העצמית הזאת ויש להפעיל את המגן האופן יזום.

מנגנון זה הוא היום סטנדרט בכל מסורי STIHL.

באירוע רתיעה לאחור הלהב לרוב נע בקשת לעבר ראש המפעיל. במקרים רבים היד השמאלית של המפעיל, האוחזת בידית הקדמית, תבוא במגע עם המגן בלם קדמי, תדחוף אותו קדימה ובכך תפעיל את מנגנון הבלם הקדמי. המנגנון יעצור את השרשרת בשבריר שנייה ובכך ימנע פגיעת שרשרת נעה במפעיל.

רוב המנגנונים יפעלו לא רק במגע יד אלא גם בכוח האינרציה, אפילו אם יד המפעיל לא תיגע בהם, לכן אסור לבטל את פעולת הבלם, אסור לבצע בו כל שינוי ואסור לעבוד עם כלי בו הבלם לא תקין. בדיקת מגן בלם קדמי, הבלם עוצר את תנועת השרשרת. יש לבדוק את מגן הבלם הקדמי לפני תחילת עבודה.

לשם הבדיקה הפעל את המסור בסיבובי סרק, שלב את מגן הבלם ע"י דחיפתו קדימה כלפי הלהב עם כיוון החץ ונסה לתת גז. לחיצה קצרה, לא יותר מאשר 3 שניות. לשרשרת אסור לזוז, במידה והשרשרת זזה, המסור לא תקין, אסור לעבוד אתו ויש לתקן אותו.

תמיד שחרר את המגן בלם קדמי לפני תחילת העבודה, ניסיון לעבוד עם מגן בלם משולב תגרום לנזק חמור לכלי. חשוב ביותר לבדוק את תקינות המגן, יש לבצע בדיקה תקופתית אצל סוכן סטיל מוסמך.

מסור שרשרת: כוחות הפועלים על המסור, כולל רתיעה לאחור

כוחות תגובה שונים פועלים על המסור בכל פעם שהשרשרת מסתובבת. כוחות התגובה יכולים להיות מסוכנים ביותר. כוח המנוע המשמש לניסור העץ, עלול להיות מופנה כלפי המפעיל ולגרום לאבדן שליטה במסור, הדבר עלול לגרום לתאונה קשה ואפילו קטלנית. הכוחות הללו פועלים כאשר השרשרת נעצרת לפתע כתוצאה ממגע עם גוף קשיח או מתפישת השרשרת.

הבנת הכוחות והסיבה לפעולתם יכולה לעזור לנו למנוע אבדן שליטה. הכוחות הנפוצים ביותר הנם kickback– רתיעה לאחור, pushback  - דחיפה לאחור ו- pull-in - משיכה.

KICKBACK

רתיעה לאחור מתרחשת כאשר הרבע העליון של קצה הלהב בא במגע עם חפץ קשיח, או כתוצאה מתפיסת השרשרת. העצירה גורמת להפעלת כוח חזק בכוון המנוגד לתנועת השרשרת. הדבר גורם לתנועה מעלה ומטה בלתי נשלטת ובתנאים מסוימים עלול לגרום לתנועת הלהב כלפי המפעיל ולגרום לתאונה קשה ואפילו קטלנית.

ככל שכוח הרתיעה לאחור גדול יותר כך קשה יותר לשלוט במסור. יש הרבה גורמים המשפיעים על עוצמת הרתיעה לאחור כולל מהירות סיבוב השרשרת, מהירות שהלהב פוגע בעץ, זווית המגע, מצב השרשרת וגורמים נוספים.

דרכים למניעת רתיעה לאחור

ההגנה הטובה ביותר כנגד רתיעה לאחור הנה פעולות למניעת ההתרחשות בכלל:
אחוז את המסור בחזקה בשתי ידיים. אסור לעולם לעבוד ביד אחת.
היה מודע כל הזמן למיקומו של קצה הלהב.
אסור לתת לקצה הלהב לבוא במגע עם חפץ כלשהו. אסור לחתוך ענפים בקצה הלהב, הזהר במיוחד מענפים קטנים וגמישים. ענפים קטנים יחסית יכולים בקלות רבה לתפוס את השרשרת. אסור למתוח את הידיים. עבוד תמיד בידיים כפופות מעט. כך שולטים טוב יותר על המסור. אסור להרים את המסור מעל גובה הכתפיים.

התחל ניסור והמשך אותו בגז מלא. חתוך בכל פעם ענף אחד בלבד. הזהר במיוחד בכניסה לחתך קודם. אל תבצע טכניקות ניסור בהם אינך מומחה, במיוחד לא plunge, בקש הדרכה ממפעיל מנוסה. היה מודע לכוחות ולחצים בענף העלולים לתפוס את הלהב. בצע החזקת מסור כנדרש. הקפד על שרשרת מושחזת כהלכה, מתוחה ומשומנת. עמוד בצד הכלי ולא ישירות מאחוריו. עבוד בזהירות תוך שימוש בטכניקות הכריתה המתאימות. תמיד חתוך עם שרשרת חדה מתוחה ומושחזת כהלכה. השתמש בשרשרת המקטינה את הסכנה ובלהב עם רדיוס קצה להב קטן.

מסור שרשרת - דרכים למניעת רתיעה לאחור


עמידה מחוץ לקו הניסור

עמידה מחוץ לקו הניסור מבטיחה כי אם חפץ כלשהו יעוף בקו תנועת השרשרת, המפעיל לא יפגע. גם שרשרת הנקרעת לא תפגע במפעיל.
מסור שרשרת - עמידה מחוץ לקו הניסור

PULL IN - משיכה קדימה

משיכה קדימה מתרחשת כאשר השרשרת בחלקו התחתון של הלהב נעצרת בפתאומיות. השרשרת נעצרת במידה והיא נתפסת, או באה במגע עם חפץ זר וקשיח. תנועת השרשרת יכולה לגרום לאבדן שליטה במסור. התופעה מתרחשת לרוב כאשר לא משתמשים בשיני הנעיצה כנגד הגזע וכאשר השרשרת לא מסתובבת במלוא המהירות לפני שהיא במגע עם הגזע.
PULL IN - משיכה קדימה

PUSHBACK  -  משיכה לאחור

משיכה לאחור מתרחשת כאשר השרשרת בחלקו העליון של הלהב נעצרת בפתאומיות. השרשרת נעצרת במידה והיא נתפסת או באה במגע עם חפץ זר וקשיח. המסור נע בחוזקה כלפי המפעיל.

מסור שרשרת - PUSHBACK - משיכה לאחור

 

יש להימנע

ממשיכה קדימה וממשיכה לאחור. היה מודע לכוח וללחץ העלול לתפוס את הלהב. חתוך רק ענף אחד בכל פעם. אסור לפתל את המסור בזמן הניסור. תמיד התחל ניסור בגז מלא, הגורם לשרשרת להסתובב במלוא המהירות. הקפד להשתמש בשיני הנעיצה כנגד הגזע. השתמש בטריזים למניעת סגירת החתך. הזהר במיוחד בניסור גזעים קטנים יחסית אשר יכולים לתפוש את השרשרת בקלות רבה.

מסור שרשרת: כריתה וגיזום

 

כריתה - FELLING

כריתה היא פעולה בה מפילים עץ עומד, לעומת גיזום, הפעולה בה מנסרים /גוזמים ענפים מעץ. כריתת עץ הינה עבודה מורכבת ומסובכת ויש ללמוד אותה היטב ולהקפיד על כל השלבים והוראות הבטיחות. בשלב מכין יש לקבוע לאיזה כוון להפיל את העץ, לפני קביעת הכוון יש להתחשב בגורמים הבאים:
כוון הנטייה הטבעי של העץ.
מיקום ענפים כבדים בצד מסוים.
עצים ומכשולים אחרים בסביבה, כמו בתים, רכבים, קווי חשמל, מסילת רכבת ועוד. תמיד תיידע את הרשויות המוסמכות לגבי העבודה.
כוון הרוח ועוצמתו, אסור לבצע כריתה ברוח חזקה.
שים לב! מסוכן במיוחד לנסות לכרות עץ חולה, רקוב או המצוי תחת לחץ ונטייה. עץ כזה יכול להישבר או להתפרק בניסיון הכריתה ולפגוע במפעיל. יש לוודא שאין ענפים שבורים או מתים על העץ בצורה כזו שישתחררו בזמן הכריתה ויפלו על המפעיל.
קשה ומסוכן לכרות עץ יבש. בכל מיקרה של ספק השתמש בכבלים למשיכת והחזקת העץ  כך שייפול לכיוון הרצוי.    
זכור! כאשר עץ עומד במדרון, עמוד תמיד במעלה המדרון כך שעץ שנופל ומתגלגל לא יוכל לפגוע בך.

המלצות מקצועיות מאתר צוות ש.ונציה

לחצו כאן לקריאת מדריך מקצועי כל מה שחשוב לדעת לפני כריתת עץ בחצר פרק 1

לחצו כאן לקריאת המדריך המקצועי השלם לכריתת עץ בחצר פרק 2